Kysymys:
Kuinka voin antaa Creative Commons -attribuution oikein digitaalisessa painoksessa?
MCS
2010-10-28 19:48:05 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Käytän Flickristä löytämääni valokuvaa, joka on lisensoitu Creative Commonsin ei-kaupalliselle attribuutiolisenssille. Muutan tätä kuvaa ja annan sen sitten lahjaksi ystävälle. Tietääkö kukaan, onko minun vielä määritettävä valokuva? Entä jos teen sen suullisesti?

Kuusi vastused:
Bossykena
2010-10-28 23:22:57 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Valokuvakirjaan mielestäni paras ratkaisu olisi lisätä krediittiosio viimeiselle sivulle tai kirjan läpälle. Moraalisesti tämä kunnioittaa lisenssin henkeä, ja koska se on yksityinen käyttö, en olisi liian huolissani asioiden oikeudellisesta puolesta.

Jotain "Kiitos niin ja niin" -mallille. kuka toimitti alkuperäisen valokuvan, johon sivun 5 kuva perustuu (linkki sivulle) "olisi aivan täydellinen.

Kyllä, attribuution on oltava julkista, jotta sillä olisi arvoa. Sijoittaminen krediittiosioon on hyvä idea.
Minun on todennäköisesti lisättävä, että julkisempaan ei-kaupalliseen käyttöön (esim. Jotain, jota voittoa tavoittelematon organisaatio käyttää), suosittelen tarkistamaan taiteilijan kanssa.
Sen lisäksi, että se kunnioittaa lisenssin henkeä, se kunnioittaa myös kirjettä ja Creative Commons -sivuston suositeltua käytäntöä. Joten kyllä. :)
pkaeding
2010-10-28 19:58:11 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Sinun on annettava attribuutio aina, kun luot siitä kopion (vaikka olisit itse muokannut sitä).

Entä jos kirjoitat attribuutin taakse (ja annat attribuution suullisesti)? Tällä tavalla, jos ystäväsi unohtaa, mistä sanoit löytäneesi, hän voi katsoa kuvan takaosasta.

Kuten muut ovat ehdottaneet, paras veto on ottaa yhteyttä henkilöön, joka otti kuvan ja kysy, miten hän haluaisi sinun määrittävän sen. Luulen, että useimmat ihmiset, jotka lähettävät valokuvia Flickriin Creative Commons -lisenssillä, ovat innoissaan siitä, että pidät heidän työstään ja haluat käyttää sitä, ja on hyvin kohtuullista, kun keksit attribuutiojärjestelmän, joka sopii esteettisesti valokuvakirjasi.

Attribuutin kirjoittaminen takana on hieno idea, mutta valokuva on osa valokuvakirjaa ja attribuutio saattaa vain pilata ulkonäön.
@MCS,, voit usein laittaa valokuvahyvitykset pieneen tekstiin kuvan sivulle, ja se on riittävän hienovarainen, ettei se pilaa ulkoasua. (Tai, kuten muut ovat ehdottaneet, laita kaikki hyvitykset takaisin.)
Rowland Shaw
2010-10-28 20:23:35 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Jos haluat todella välttää asioita, olivatpa ne moraalisia tai laillisia; paras veto on kysyä neuvoja oikeudenhaltijalta (eli valokuvan ottaneelta) - He saattavat olla halukkaita lisensoimaan sen sinulle eri ehdoilla tai neuvoo mitä vaihtoehtoja he pitävät hyväksyttävinä attribuutiolle (jos olisin minä ja julkaisisin valokuvan näillä ehdoilla, hyväksyin luottosivulla olevan muistiinpanon valokuvakirjaan; sanomalehden osalta haluaisin sen kuvatekstinä)

Matt Grum
2010-10-28 20:28:47 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Creative Commons Attribution Noncommercial -lisenssissä (versio 2.5) todetaan selvästi:

Attribuutio - Teos on määritettävä tekijän tai lisenssinantajan määrittelemällä tavalla (mutta ei millään tavalla, joka viittaa siihen, että he suosittelevat sinua tai työn käyttöä).

Joten, jotta voit noudattaa lisenssin kirjainta, sinun on otettava yhteyttä tekijään (jos he eivät ole selväksi, miten he haluaisivat teoksen omistettavan). Toivottavasti ne ovat kohtuullisia!

Kuukausia myöhemmin FTR ei ole itse asiassa laillisesti sitovaa lisenssiä. Se on peräisin "ihmisen luettavasta yhteenvedosta". Koko oikeudellinen teksti on osoitteessa http://creativecommons.org/licenses/by-nc/2.5/legalcode, ja se sisältää lauseen "Tällainen hyvitys voidaan toteuttaa millä tahansa kohtuullisella tavalla". Luulen, että yhteenvedossa "määritetyllä tavalla" on (vahingossa) harhaanjohtava. Se tarkoittaa vain, että kirjoittaja tai lisenssinantaja valitsee * mikä * luoton tulisi olla (esim. "Mattdm" tai "Matthew Miller"), ei välttämättä miten se näytetään.
Kiitos siitä! Joten ihmisen luettavissa oleva yhteenveto on hämmentävää, kun taas legalese-versio on selkeä ja täsmällinen, mihin maailma on tulossa ?!
Paul Dixon
2010-10-28 22:46:21 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Sinun ei tarvitse ottaa yhteyttä oikeudenhaltijaan käyttääksesi CC-käyttöoikeusehtoja. Kirjoittaja voi määritellä, miten he haluavat luottoluokituksensa ja minkä URL-osoitteen he haluavat viitata, mutta jos tätä ei ole, voit käyttää arvioitasi - käytä hänen Flickr-käyttäjänimeään ja valokuvasivun URL-osoitetta. Sinun tarvitsee vain antaa attribuutiovälineelle sopivalla tavalla. Ystävän kehystetyssä valokuvassa kehyksen takana oleva tekstitys olisi hieno. Jos olisit näyttelyssä galleriassa, sopisi näkyvämpi otsikko.

Attribuutio on julkinen kirjoittajalausunto. Sen asettaminen kehystetyn valokuvan takaosaan ei ole julkinen attribuutio. Olemme kaikki valokuvaajia, ja meidän tulisi olla halukkaita ja iloisia tunnustamaan muiden valokuvaajien työ.
@labnut,-attribuution tulisi olla yhdenmukainen muiden samassa yhteydessä olevien taideteosten kanssa; yksityisessä kodissa eri kappaleilla ei yleensä ole attribuutteja antavia kuvatekstejä tai tunnisteita. Yksi kysyy kodinomistajalta "kuka teki tämän taiteen" ja he kertovat sinulle; se on attribuutio. Selän asettaminen on todennäköisesti hyvä muistutus.
@Reid Priedhorsky: Tämä on tärkeä keskustelu. Defn: attribuutio - 'toimenpide, jolla tietty henkilö asetetaan taideteoksen luojaksi'. Tässä määritelmässä implisiittisesti on, että sen on oltava julkista. Yksityisellä, piilotetulla attribuutiolla ei ole merkitystä, koska se 'ei perustaa' mitään. Paitsi, näkyvän attribuution puuttuminen on implisiittinen väite siitä, että teos on oma. Lopuksi tärkeä syy attribuutiolle on antaa tunnustusta tekijälle. Piilotettua attribuutiota tuskin voidaan laskea tunnustukseksi.
Ja edelliseen minun on lisättävä "oikeudenmukaisuus" -peruste, jonka mainitsin aiemmin. Valokuvaajina meidän pitäisi odottaa toistensa käyttäytyvän toisilleen oikeudenmukaisuuden hengessä. Tämä on arvoväite, jolla on utilitaristista arvoa, koska tällaiset arvot auttavat luomaan ja sitomaan yhteen samanmielisten ihmisten yhteisön heidän yhteiseksi hyödykseen.
C-Ram
2010-10-28 20:20:51 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Miksi et lähetä sähköpostia alkuperäiselle valokuvaajalle ja ilmoita hänelle muutoksistasi, ja lähetä todennäköisesti myös [digitaalinen] kopio niistä. Tai ehkä lataa muokattu valokuva flickr-tilillesi ja määritä se tekijälle.Tämä Q & A käännettiin automaattisesti englanniksi.Alkuperäinen sisältö on saatavilla stackexchange-palvelussa, jota kiitämme cc by-sa 2.0-lisenssistä, jolla sitä jaetaan.
Loading...