Kysymys:
Mikä on kromaattinen aberraatio?
WireGuy
2010-07-16 02:16:17 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Mikä on kromaattinen poikkeama? Onko se linssin fyysinen osa vai vain optinen harha?

Kolme vastused:
#1
+21
Simon P Stevens
2010-07-16 02:23:51 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Kromaattinen poikkeama on vääristymä, joka tapahtuu, kun linssi tarkentaa eri värejä hieman eri tavalla.

Sen aiheuttaa objektiivin taitekerroin (määrä, jonka linssi taivuttaa valoa) on hieman erilainen värejä, joten luulen voit sanoa sen johtuvan linssin fyysisistä ominaisuuksista. On mahdollista tuottaa korkealaatuisempia linssejä, joilla on tätä vaikutusta vähemmän.

Wikipediassa on erittäin yksityiskohtainen artikkeli kromaattisesta poikkeavuudesta.

On syytä huomata, että kromaattisia poikkeamia on kaksi merkittävää; aksiaalinen CA, jota kuvailet, ja lateraalinen CA, joka on yleisemmin ongelma ja joka on erillinen poikkeama kokonaan.
#2
+6
thomasrutter
2011-03-21 10:21:34 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Kun valo tulee sisään tai ulos lasista kulmassa, se taipuu. Mutta valon eri värit taipuvat eri määrällä.

Linssit yrittävät peruuttaa tämän vaikutuksen useilla vastakkaisilla elementeillä, erityisesti erilaisilla lasitiheyksillä, mutta niiden on tehtävä kompromisseja - sellaista ei ole yhtä täydellinen kuin kompromissi jostakin muusta.

Joten saatat silti nähdä värejä, varsinkin kehyksen reunalla (missä valo osuu objektiiviin suuremmassa kulmassa) joissakin olosuhteissa (tyypillisesti korkealla) kontrasti). Värireunukset ovat usein sinisiä (tai violetteja), kun sininen valo taipuu (taittuu) enemmän kuin muut värit. Saatat nähdä myös värin reunat epätarkoissa alueilla (bokeh). Eri linssimallit osoittavat tämän eri tavalla.

#3
+2
Justin Gallagher
2010-07-16 02:30:37 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Jos yrität selvittää, kuinka se voidaan tunnistaa valokuvistasi, näkyviin tulee se heikko violetti halo. Se on yleensä helppo havaita, kun ammutaan tummaa esinettä kirkkaalla taustalla.Tämä Q & A käännettiin automaattisesti englanniksi.Alkuperäinen sisältö on saatavilla stackexchange-palvelussa, jota kiitämme cc by-sa 2.0-lisenssistä, jolla sitä jaetaan.
Loading...