Kysymys:
Kuinka monta optisen poikkeaman tyyppiä on linsseissä? Ja mitä he ovat?
spinodal
2010-07-16 11:21:03 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Kaikki kuulevat jotain kromaattisista poikkeamista, mutta onko olemassa muita tyyppejä? Mikä aiheuttaa ne?

Katso myös [Mitkä kuvanlaatuominaisuudet tekevät objektiivista hyvän tai huonon?] (Http://photo.stackexchange.com/questions/25572/what-image-quality-characteristics-make-a-lens-good-or-bad ), jolla on edustavia valokuvia monista näistä.
Neljä vastused:
jrista
2010-07-16 12:00:18 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Objektiivin kohdalla voi esiintyä useita erilaisia ​​optisia poikkeamia. Kromaattinen abberaatio on vain yksi niistä. Jotkut ovat voimakkaampia, toiset hienovaraisempia.

Linssin heijastus

Luultavasti yleisimmin tunnettu poikkeama on linssin heijastus. Heijastus tapahtuu, kun ei-syttyvä valo tulee linssiin ja heijastuu linssin eri elementeistä ja / tai kalvosta. Vaikutus, kun se on riittävän voimakas, voi luoda kirkkaita pisteitä ja juovia, ja sillä voi olla myös haitallinen vaikutus kontrastiin missä se esiintyy. Heijastus johtuu yleensä kirkkaasta lähellä sijaitsevasta valonlähteestä, kuten auringosta, tai kirkkaasta valosta, joka valaisee näkymääsi.

Voit vähentää tai poistaa soihdun käyttämällä objektiivin suojusta. Teleobjektiivien pyöreä huppu estää kaiken syttymättömän valon. Leveämmille linsseille on paras terälehden muotoinen huppu, koska siinä otetaan huomioon anturin laaja muoto. Monikerroksiset linssielementit auttavat vähentämään ei-toivottuja heijastuksia, ja kun niitä käytetään etu- ja takalinssielementteihin, mutta erityisesti käytettäessä kaikkia sisäisiä linssielementtejä, ne voivat vähentää merkittävästi soihdutusta. Suodattimet, jotka ovat ylimääräinen lasielementti, jolla on omat puutteensa, lisäävät todennäköisesti soihdutuksen mahdollisuutta.

Haamukuva

Samanlainen kuin heijastus, haamukuva on tulos valo heijastuu anturiltasi, heijastuu linssin takaosasta tai elementeistä ja palaa anturin luo. Haamukuva luo yleensä pehmeän, epäkeskeisen kopion pääkuvastasi. Se voi näyttää jonkin verran siltä, ​​mitä näkee hajataittoa sairastava henkilö, hieman hämärtyneenä tai raidallisena poikkeavana kopiona kohtauksesta.

Laadukkaammat linssit käyttävät milti-päällystettyjä linssielementtejä vähentääkseen heijastusta mahdollisimman paljon, ja ne voivat rajoittaa tapauksia, joissa haamukuva on mahdollista. Heijastusta on kuitenkin mahdotonta poistaa kokonaan, ja oikeissa tilanteissa haamukuva on aina mahdollista jossain määrin.

Vääristymä

Toinen linssin poikkeavan käyttäytymisen tyyppi on vääristymä. Sitä on kahta lajiketta: neulatyyny ja tynnyri. Useimmissa zoomauslinsseissä vääristymiä esiintyy polttovälin ääripäissä. Halvemmilla linsseillä on usein enemmän vääristymisongelmia kuin korkealaatuisemmilla linsseillä, mutta melkein kaikilla linsseillä on jonkin verran vääristymiä (myös primejä.) Monilla linsseillä on niin vähän vääristymiä, että se ei ole tekijä, ja toiset ovat selvästi huomattava. Vääristymä ei välttämättä ole suuri ongelma, jos et valokuvaa kohteita, jotka aiheuttavat vääristymien vaikutuksia, kuten tiiliseiniä tai rakennuksia.

Tyynyn ja piipun vääristymien lisäksi monet linssit aiheuttavat vääristymiä perspektiivissä. Varsinkin laajakulmalinssien kohdalla perspektiivivääristymät näkyvät käytettäessä hyvin laajaa polttoväliä.

Tietyntyyppisillä linsseillä, joita usein kutsutaan TS- tai Tilt-Shift-linsseiksi, on taipumus tuottaa hyvin vähän piippu- tai neulatyyny vääristymiä. . Tällaiset linssit tarjoavat kaksi lisäohjausta normaaliin tarkennukseen ja zoomaukseen: kallistus ja siirtäminen. Näiden lisäohjaimien avulla valokuvaaja voi suoristaa perspektiivivääristymiä jossakin määrin ja palauttaa kuviin oikean asteisen suoran perspektiivin.

Pallomainen hajanaisuus

Pallopoikkeama on toinen optisen poikkeaman tyyppi, jota voi esiintyä kameran linsseissä. Se johtuu taittumisen erosta linssin reunoilla keskustaan ​​verrattuna, mikä johtaa pikemminkin valon virheelliseen lähentymiseen kuin lähentymiseen polttopisteeksi. Pallopoikkeama johtaa yleensä pehmeämpään kuin selkeään ja terävään tarkentamiseen.

Pallopoikkeama voidaan korjata muutamalla tavalla. Pallomaisen kuperan ja koveran linssin yhdistelmää voidaan käyttää valon lähentymisen korjaamiseen. Moderneissa huippuluokan ammattilinsseissä on usein asfäärinen linssielementti. Asfääriset linssielementit aiheuttavat vähemmän taittumista reunoilla ja enemmän keskellä, mikä johtaa asianmukaiseen lähentymiseen tietyllä polttovälillä.

Jotkut linssit, kuten pehmeätarkennetut muotokuvaobjektiivit, jättävät tarkoituksellisesti tietyn määrän pallomaisia ​​poikkeamia tuottamaan miellyttävämpiä kuvia. Näissä tapauksissa pallomainen poikkeama on toivottava vaikutus, jota voit nimenomaisesti etsiä linssistä.

Kooma

Liittyy pallomaiseen poikkeamaan, kooma poikkeama on taitekysymys, joka esiintyy akselin ulkopuolella olevissa pistevalonlähteissä. Pallomaisen linssielementin reunojen lähellä olevan taittumiseron vuoksi akselin ulkopuoliset pistelähteet voivat näyttää venytetyiltä ja "haloilta" polttotasossa. Kooma on yleensä yhdistelmä sekä pistevalonlähteen pallomaista poikkeamaa että kromaattista poikkeamaa komeettana näyttävän vaikutuksen tuottamiseksi.

Koomaa hallitaan yleensä käyttämällä sopivan kaarevan muotoisia linssejä reunan vääristymien minimoimiseksi. Kameralinsseissä tarvitaan yleensä linssielementtien yhdistelmää tällaisten optisten poikkeamien minimoimiseksi. Komaattinen poikkeama on ongelma, joka vaikuttaa suurelta osin yövalokuvaajia tai astrofotografiaa tekeviin henkilöihin, koska pistevalonlähteet ovat yleisimpiä näissä tilanteissa.

Diffraktio

Viimeinen vääristymätyyppi on myös mahdollista, ja se esiintyy kaikissa kameroissa. Diffraktio on valon vaikutus, kun otetaan huomioon sen aaltomuoto. Kun aallot kohtaavat reunan tai aukon, on taipumusta taipua sen ympärille. Kameran kalvo antaa mahdollisuuden hallita aukkoa tai aukkoa, jonka läpi valo kulkee matkalla anturiin. Aukko antaa meille mahdollisuuden hallita, kuinka paljon valoa saapuu anturiin ... mutta seurauksena se voi myös aiheuttaa diffraktiivisen hämärtymisen ilmallisen levyn nimisen vaikutuksen kautta.

Riittävän leveissä aukoissa diffraktio on riittävän alhainen, jotta se ei aiheuta ongelmia. Kaikilla antureilla on kuitenkin diffraktioraja, jonka ylittyessä diffraktion vaikutukset alkavat vaikuttaa kuvan laatuun. Useimmissa antureissa tämä on noin f / 8 - f / 11. Mitä suurempi valosivusto ja mitä tehokkaampi mikrolinssi jokaisen valosivun ympärillä anturissa on, sitä korkeampi aukko. Kun aukko pysähtyy riittävän kauas diffraktiorajan alapuolelle, ilmava levyefekti antaa valon vuotaa suunnitellun anturipikselin (valosivun) ohitse ja vaikuttaa muihin. Noin f / 22: n alapuolella olevat aukot alkavat yleensä aiheuttaa riittävän terävyyshäviön voidakseen torjua voitot tiukemmalla aukolla.

Vaikka valon diffraktio johtuu linssin kalvosta, on syytä huomata että tuloksena oleva vaikutus riippuu kameran tunnistimesta. Suurissa täysikokoisissa antureissa huippuluokan DSLR-kamerarungoissa esiintyy diffraktiosta johtuvia ongelmia vähemmän kuin lähtötason DSLR-kamerarunkojen pienemmissä antureissa, mikä puolestaan ​​aiheuttaa huomattavasti vähemmän ongelmia kuin pienet, pikselitiheät anturit useimmissa kohdissa ja ampua kameroita.

Hyvä vastaus. Pari nit-valintaa: Linssin heijastuksessa kontrastin menetys ei edellytä kirkasta täplää tai juovaa, kuten sanasi voi tarkoittaa. Pinnoitus auttaa vähentämään leimahdusta (yhdessä haamukuvien kanssa, kuten mainitsit). Lisäksi terälehden muotoinen huppu on aina paras kaikilla objektiiveilla, mukaan lukien tele-valokuvat. Suurimmalla osalla (kuluttaja) puhelinvalikoissa on pyörivä etuelementti, minkä vuoksi käytetään pyöreää huppua. Monet ammattilaisvalokuvat käyttävät terälehden muotoisia huppuja. Jotkut käyttävät pyöreitä huppeja ilman pyörivää FE: tä kustannusten ja kyvykkyyden asettamiseksi tasaisesti maahan. Diffraktio on pikselivälin, ei linssin, optinen poikkeama.
@Eruditass: Teknisesti ottaen diffraktio on valon taipumista esteen ympärille, eikä sillä ole juurikaan tekemistä pikselien kanssa. Kamerassa diffraktio aiheutuu, kun valo kulkee sen maksimiasetusta pienemmän aukon läpi. Valojen aaltomuodon vääristymä luo jotain, jota kutsutaan ilmavaksi levyksi. Kun käytetään riittävän pieniä aukkoja, ilmava levyefekti voi kasvaa riittävän suureksi vaikuttamaan useampaan kuin yhteen pikseliin kerrallaan, mikä johtaa pehmenneisiin kuviin. Mitä suurempi pikseli, sitä pienemmän aukon on oltava ongelmallinen, joten objektiivi * on mukana *, mutta ei yksinomaan.
@jrista: Totta, haluan vain korostaa sitä kohtaa, että abberaatio on sama kaikille linsseille ja niiden aukoille, mutta abberaation ulkonäkö riippuu täysin pikselivälistä, jota et maininnut lainkaan. Tällä ei ole mitään tekemistä sen kanssa, että anturi on "parempi".
@Karel: On myönnetty, että on olemassa erityyppisiä poikkeamia, kuten kooma, pallomainen poikkeama jne. Yleisesti ottaen useimmissa kameralinsseissä on nykyään asfäärisiä linssielementtejä, jotka korjaavat tällaisen poikkeaman, ja se on harvoin, jos koskaan ongelma. Voisin lisätä ne vastaukseeni ... mutta en ole varma, että niitä esiintyy tarpeeksi usein suureksi ongelmaksi.
@Eruditass: Selventän sitä osaa. "Paremmalla" tarkoitin suurempia pikseleitä ja tehokkaampia mikrolinssejä valokuvasivustojen päällä. En sanoisi, että se on niin paljon fotosivun etäisyyttä, mutta koko ja tehokkuus keräämässä valoa.
@jrista Mielestäni pallopoikkeama on mainitsemisen arvoinen muutamasta syystä: Ensinnäkin, että sillä on vähän erityisasema, koska se on iso osa monien klassisten muotokuvaobjektiivien ulkonäköä, joita ei ehkä edes ole toivottavaa täysin korjata. Toiseksi kaikki eivät osta uusia asph-linssejä (olen myös varovainen ajatuksesta, että "suurin osa" nykyisistä linsseistä sisältää asfäärisiä elementtejä, mutta minulla ei ole todisteita kummallakaan tavalla). Itse asiassa lyön vetoa, että ihmiset, jotka ostavat vanhempia linssejä, ovat paljon kiinnostuneempia tästä vastauksesta kuin ihmiset, jotka ostavat uusia.
@matt: Erinomainen huomio vanhemmista linsseistä. Lisään tietoja lisäpoikkeamista silloin, koska en edes ottanut huomioon ihmisiä, jotka saattavat ostaa käytettyjä linssejä ja vastaavia. Toinen mielenkiintoinen tosiasia on pallomaisen poikkeaman toivottu vaikutus. Kiitos!
@jrista: Kiitos retro-hattuosasta. Ymmärrän täysin, että tämä jakaa hiuksia nyt, joten jätä huomiotta: ei vain pehmeän tarkennuksen muotokuvaobjektiiveilla ole alikorjattu pallomainen poikkeama. Lievä alikorjaus tekee yleensä tasaisemman epätarkan alueen, joten sitä käytetään monissa "terävissä mutta ei kliinisissä" linsseissä, kuten Nikkor 105 / 2.5.
@matt: Kiitos yksityiskohdista. ;) Luulen, että postistani on tullut melko tekninen, mikä ei välttämättä palvele kaikkia, jotka etsivät tätä vastausta. Rakastan itse teknisiä yksityiskohtia, mutta jätän jäljellä olevat yksityiskohdat kommentteihin. Jos sinulla on vielä hyödyllisiä juttuja, lähetä kommentit huomioiden ne, joten seuraamme ainakin tietoja.
Karel
2010-07-30 01:09:24 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Yritän kirjoittaa enemmän valokuvaajalähtöisen vastauksen. Eri objektiiviin liittyvät ongelmat ovat:

 • Vinjetointi - kehyksen kulmat ovat tummempia kuin keskellä
  • havaittavissa etsimessä / näytöllä
  • välttää - pysäytä aukko, suodattimet vain pahentavat sitä, joten kannattaa kokeilla ilman
  • jälkikäsittelyä - suhteellisen helppo korjata
  • erityinen panoraamakuvissa tarvittava huomio
  • vinjetointia ei pidä sekoittaa yksityiskohtien menetykseen eikä reunojen kontrastin menetykseen
 • linssin heijastus voimakkaat> - auringossa olevat kohdat tai matalan kontrastin alueet kehyksessä
  • yleensä havaittavissa etsimessä / näytöllä
  • välttääksesi - käytä linssinsuojusta, vaihda asentoa, jotta kirkkaat kohdat eivät näy mikäli mahdollista, suodattimet vain pahentavat sitä, joten kannattaa kokeilla ilman
  • jälkikäsittelyä - vaikea korjata alueilla, joilla on paljon yksityiskohtia
 • Diffraktio - kuvasi alkaa olla pehmeä kaikkialla, jos pysähdy liikaa (yli f8-f16 riippuen se nsor-elementtien tiheys)
  • havaittavissa näytöllä zoomattuna
  • välttää - tiedä diffraktiorajasi ja älä pysähdy sen yli. Kallis vaihtoehto on käyttää kallistusta kallistuvilla linsseillä
  • jälkikäsittely - ei voida korjata
  • diffraktiota ei pidä sekoittaa paljon yleisempiin tarkennusvirheisiin ja kameran tärinään (jälkimmäinen on suuntainen epäselvyys)
 • Kromaattinen poikkeama - vihreä / purppura hehkuu kohokohtien reunoilla, yleensä kutsutaan "purppuranmuotoisiksi"
  • havaittavissa näytöllä zoomattaessa
  • välttää - tiedä linssiesi makeat kohdat, pysähdy alas
  • jälkikäsittely - helppo korjata
 • vääristymä - pystysuora ja vaakasuora viiva ovat kaarevat kehyksen reunoista (tynnyrin vääristymät - ulospäin käyrät, neulatyynyn vääristymät - sisäänpäin käyrät, monimutkaiset vääristymät - aaltoilevat käyrät)
  • helposti havaittavissa etsimessä / näytöllä
  • välttää - et voi, ellei sinulla ole parempaa linssiä saatavilla
  • jälkikäsittely - suhteellisen helppo korjata (lukuun ottamatta monimutkaisia ​​vääristymiä)
  • panoraamakuvissa tarvitaan erityistä huomiota

Ei oikeastaan ​​samaan luokkaan, mutta myös linssien erittäin tärkeä näkökohta on tarkkuus tai itse asiassa välitämme yleensä resoluution menetys kohti reunoja johtuen useista muista poikkeavuuksista, kuten kooma, hajataittoisuus, kentän kaarevuus jne. Voit yleensä parantaa asioita, kun pysähdyt alas ja sinun pitäisi yrittää, koska et voi korjata sitä postitse käsittely.

On pidettävä mielessä, että täydellistä linssiä ei ole olemassa ja jokaisella linssillä on jonkin verran poikkeamia optisen suunnittelun aikana tehtyjen kompromissien vuoksi.

Martin Beckett
2010-07-29 20:48:06 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Tiukasti optiset (eli aaltorintaman) poikkeamat ovat:

 1. Tarkennus (kentän kaarevuus)
 2. Pallopoikkeama
 3. Kooma
 4. Astigmatismi
 5. Kentän kaarevuus
 6. Kuvan vääristyminen

Mutta ne, jotka todennäköisimmin vaikuttavat valokuviin, ovat:

Kromaattinen poikkeama - eri värit on kohdistettu kuvan eri kohtiin, mikä antaa sateenkaaren kirkkaiden esineiden ympärille, etenkin taivaalle.

Heijastus / haamukuvaus - valo hajoaa linssin sisään joko lasia tai metallirunkoa. Tämä luo aurinkoon menevän värillisen ympyrän rivin, jonka joskus näet elokuvissa, ja vähentää kuvan kontrastia.

Alan Marcus
2017-03-31 11:11:17 UTC
view on stackexchange narkive permalink
 1. Pallomainen poikkeama: Läheltä linssin akselia tulevat säteet saapuvat polttotasoon muodostaen tietyn etäisyyden kärjen kärjen alavirtaan. Linssin reunasta tulevat säteet muodostavat kärkipisteen eri etäisyydellä.

 2. Kooma: Liittyy pallomaiseen hajaantumiseen, mutta eroaa siinä, että tarkennuksessa tuotettu korjaustiedosto ei ole levy, vaan sen muoto muistuttaa komeettaa.

 3. Astigmatismi: Laastarin tuottama on soikea.

 4. Kentän kaarevuus: Linssin tarkennuksen tulisi muodostua tasaiselle pinnalle kuten digitaalisen digitaalisen pinnalle. sensori. Sen sijaan anturin pinnan on oltava kaareva kuin kulhon sisäpuoli.

 5. Vääristymä: Suorakulmaisen kohteen tulisi kuvata suorakulmiota, jonka kaikki sivut ovat neliön muotoisia. Sen sijaan suorakulmion kuvat, joiden sivut pullistuvat ulospäin (tynnyri) ja / tai pullistuvat sisäänpäin (neulatyyny).

 6. Poikittainen kromaattinen poikkeama: Sininen ja punainen valo kohdistuvat samaan aikaan etäisyys linssistä on kuitenkin molemmilla hieman erilainen polttoväli.

 7. Pitkittäinen kromaattinen poikkeama: Kuvan todellinen sijainti riippuu aallonpituudesta. Punainen kuvataso muodostuu kauemmas linssistä. Violetti kuvataso muodostuu ensin. Muut värit muodostuvat väliin. Jokaisen värikuvan koko on hieman erilainen.Tämä Q & A käännettiin automaattisesti englanniksi.Alkuperäinen sisältö on saatavilla stackexchange-palvelussa, jota kiitämme cc by-sa 2.0-lisenssistä, jolla sitä jaetaan.
Loading...